ارزش سهام شرکت آرامکو سعودی پس از عرضه در بورس بالاتر رفت

منابع مطلع می‌گویند بیش از نیمی از سهام به‌ فروش گذاشته‌شده آرامکو به سرمایه‌گذاران خارجی اختصاص یافته است

پالایشگاه شرکت نفتی آرامکو در عربستان سعودی‌- رویترز

پس از آغاز عرضه دست‌کم ۱۱.۲ میلیارد دلار از سهام  شرکت نفت و گاز آرامکو عربستان سعودی در بورس، ارزش آن   با رشدی قابل‌توجه مواجه شد.

رویترز به نقل از دو منبع مطلع گزارش داد که دولت عربستان سعودی بیش از ۵۰ درصد سهام عرضه‌شده آرامکو در بورس را به سرمایه گذاران خارجی اختصاص داده است. این سهام در ابتدای  مرحله نخست معاملات، با قیمت ۲۷.۹۵ ریال خریدوفروش شد، اما با پایان معاملات این مرحله در روز پنجشنبه به ۲۸.۳ ریال رسید.

ارزش سهام آرامکو دست‌کم پنج تریلیون دلار آمریکا برآورد می‌شود و اکنون باارزش‌ترین شرکت جهان نام گرفته است. بر اساس این گزارش، اکنون سفارش‌های خرید متعددی از ایالات متحده، بریتانیا، هنگ‌کنگ و ژاپن برای سهام آرامکو دریافت شده است.

عربستان سعودی به‌عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده نفت جهان، به دنبال جذب سرمایه‌گذاری بین‌المللی برای تزریق ده‌ها میلیارد دلار به پروژه‌هایش در جهت تنوع بخشیدن به اقتصاد و کاهش وابستگی‌ به نفت است و از این درآمد برای پیشبرد اهداف طرح چشم‌انداز ۲۰۳۰ استفاده خواهد کرد؛ طرح این چشم‌انداز متعلق به شاهزاده محمد بن سلمان، ولعیهد این کشور، است و از طریق صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان سعودی، پروژه‌های متنوعی مانند تبدیل این کشور به قطب ورزش و سرگرمی جهان، تولید خودروهای برقی یا ساخت شهر آینده‌نگر نئوم در صحرا را تامین مالی می‌کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این صندوق دولتی ۹۲۵ میلیارد دلاری پس از کاستن از جزئیات برخی پروژه‌های کلانش، قصد دارد تمرکز برای پیشبرد اهداف این چشم‌انداز را تقویت کند و حالا تحلیلگران می‌گویند که درآمد حاصل از فروش سهام آرامکو نیز به احتمال زیاد، به صندوق سرمایه‌گذاری عمومی سرازیر خواهد شد. هرچند این وجوه می‌تواند به جبران کسری بودجه پادشاهی که با کاهش قیمت نفت افزایش یافت هم کمک کند.

رویترز در روز شنبه هم گزارش داده بود که در نتیجه این معامله بزرگ روی سهام آرامکو، بیش از ۱۲۰ سرمایه‌گذار بین‌المللی و جدید به سهامداران آرامکو اضافه خواهند شد.

این غول صنعت نفت عربستان سعودی و جهان پیش از این در گزارشی اعلام کرده بود که در سال ۲۰۲۳ به میزان ۴۵۴.۷ میلیارد ریال سعودی، معادل ۱۲۱.۲۵ میلیارد دلار سود کرده است؛ رقمی که در مقایسه با سود بی‌سابقه ۶۰۴ میلیارد ریالی (۱۶۱ میلیارد دلار) سال ۲۰۲۲ نزدیک به ۲۵ درصد کاهش نشان می‌دهد، اما همچنان قابل توجه و رویایی محسوب می‌شود.

یک ماه قبل هم فدراسیون جهانی فوتبال رسما اعلام کرد که با آرامکو قرارداد حمایت مالی‌‌ منعقد کرده است. به این ترتیب سعودی‌ها در سال‌های آینده به حامی اصلی فیفا در رقابت‌های جهانی بدل می‌شوند. به گزارش آسوشیتدپرس، پس از اعطای میزبانی جام‌جهانی ۲۰۳۴ فوتبال مردان به ریاض، حالا قرارداد جدید فیفا با آرامکو برای واگذاری بخش حمایت مالی جام‌های جهانی ۲۰۲۶ مردان و ۲۰۲۷ زنان به معنای تبدیل عربستان سعودی و آرامکو به بزرگ‌ترین حامی مالی پرهوادارترین ورزش جهان است.

عربستان سعودی در ماه مارس اعلام کرد که هشت درصد دیگر از سهام غول نفتی‌اش را به شرکت‌های زیرمجموعه صندوق سرمایه‌گذاری عمومی در این پادشاهی واگذار کرده است.

دولت عربستان ۳۰ ژانویه به آرامکو دستور داد تا طرح توسعه نفتی و حفظ سقف تولید ۱۲ میلیون بشکه در روز را در دستور کار قرار دهد. این ظرفیت تولید یک میلیون بشکه از هدف تعیین‌شده در سال ۲۰۲۰ برای تحقق در سال ۲۰۲۷ پایین‌تر است. شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر نفت عربستان سعودی، در فوریه ۲۰۲۴ با اشاره به اینکه این کشور برای ورود به بازار نفت ظرفیت مازاد بسیار زیادی دارد، گفته بود دلیل عقب‌گرد ریاض از طرح‌های توسعه ظرفیت نفت «دوره گذار انرژی» است و «سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدید‌پذیر بخش مهمی از این هدف محسوب می‌شود».

عربستان سعودی می‌خواهد تا سال ۲۰۶۰ آلودگی کربن این کشور را به صفر برسد و آرامکو قصد دارد این هدف را تا سال ۲۰۵۰ محقق کند. وزیر نفت عربستان سعودی ظرفیت مازاد نفت این کشور را سه میلیون بشکه اعلام کرد.

بیشتر از جهان